expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
aku bagi sekeping je kat korang. yang lebih aku makan. kalau nak tahu aku ni paling suka pizza. setakat ni boleh sumbat sampai 9 keping dalam satu masa. so, nak hadiahkan aku untuk birthday beli pizza je tau!

readers

Tuesday, March 15, 2011

Sambal Belacan.




assalamualaikum..




Seperti yang korang semua tahu,aku sekarang dalam proses ''kursus memasak''.Haha,maklumlah..zaman sekarang mana banyak sangat orang perempuan nak masak.Semua suka beli kat luar je..jimat tenaga kan??Tapi,aku tak nak masuk dalam kategori dorang,[ececeh,]




Harini,aku belajar cara-cara nak wat sambal belacan.Pencuci mulut yang paling famous kat Malaysia selepas ''BUDU''.[korang pernah try budu tak??haaha]


''JANGAN TAU NAK MAKAN JER..'',kata mak..^-^




senang jer nak wat sambal belacan ni.Bahan-bahan:




cili


bawang sikit


garam


gula


asam jawa


belacan


lesung batu[kalau moden sangat,guna blender]






THEN,TUMBUK-TUMBUK...[SALAH SATU CARA RELEASE TENSION]




Tadi time tengah tumbuk2,aku terpikir,sapa la yang jadi orang pertama yang cipta sambal belacan ni?macam mana dia boleh terfikir???






hmmm






disebabkan xpuas hati,aku search@googling




:until i found this!lets share..






belacan sejenis bahan yang digunakan dalam masakan.popular di melaka.diperbuat daripada udang geragau atau udang yang halus2 tu..ditumbuk..setelah dibersihkan dan dikeringkan.tambah sikit garamkepal2 n jadi lah belacan...






pastu,orang kita [org melayu] cipta la menu belacan campur cili.maka terciptalah menu sambal belacan.!setiap negeri,lain sikit style sambal belacan.teringat waktu kat maktab,memang semua orang suka sambal belacan DS[DEWAN SELERA]


Aku suka time ada ikan keli goreng ratah dengan sambal belacan.haha,paling kelakar,ada pelajar2 yang suka turun DS lambat sebab boleh dapat rezeki lebih,ye la sorang dapat seekor,tapi kalau ada lebih...kadang2 boleh dapat sampai 3 ekor.haish..






terliur pula cakap pasal sambal belacan ni..




korang jangan tahu makan je...kene tahu gak asal usul makanan tu supaya bila visitors datang malaysia n tanya kat korang:




''hey,can u tell me the history of this meal??sem-bell bay-lay-chance???






xde la korang tergagap-gagap nak jawab then just jawab macam ni:


-




''errr..no chance...''




haha.


aritu pergi makan kat marrybrown,aku pergi tekan satu box aluminium ni yang menempatkan sos..kena amik sendiri..dia sediakan piring kecil..kita tekan button,so that chilli sauce akan low out .on that time aku terfikir:
bila la agak-agaknya marrybrown,KFC,PIZZAHUT,KENNY ROGERS akan menyediakan tempat ambil sos..tapi yang keluar dari SAUcE BOX ialah sambal belacan.haha..can u imagine?


one day,maybe..who knows..?




buat baik berpada-pada,but jahat jangan sekali..('',)

4 comments:

  1. cara jugak ade sambal belacan kat fast food...suke3

    ReplyDelete
  2. haha,tu la,mat salleh dtg KFC mkn sambal belacan kot nanti..ha2

    ReplyDelete
  3. haha .kelakar .
    baru tawu sejarah belacan ni .haha

    ReplyDelete
  4. haha,,,dah tau ..kne la bjr wat pula,,

    ReplyDelete

terima kasih daun keladi,kalau sudi komenlah lagi,tidak pula memaksa diri,namun komen anda amat saya hargai..