expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
aku bagi sekeping je kat korang. yang lebih aku makan. kalau nak tahu aku ni paling suka pizza. setakat ni boleh sumbat sampai 9 keping dalam satu masa. so, nak hadiahkan aku untuk birthday beli pizza je tau!

readers

Saturday, September 10, 2016

Tips Pos Barang ke Singapore

Assalamualaikum. Lama tak update entry kat sini.
Harini saje la nak share dengan semua tentang cara2 nak pos barang ke singapore. Bagi yang first time nak pos barang tu, meh kita ajar kat sini.

First:
1. Pastikan korang ade duit yang mencukupi. Kalau korang jual barang online, pastikan duit customer dah masuk dalam akaun korang. Selalunya dorang akan transfer online pada kite. Tempoh duit nak masuk tu dalam 2-3 hari.

2. So, bila dah ade duit, pastikan korang timbang barang yang nak pos tu. Kalau tak nak timbang, nanti pergi pos laju, kat sana staff pos laju akan timbangkan.Selalunya 500 gram pertama akan dicaj sebanyak rm50 dan tambahan seterusnya rm5.

3. Jadi macam kes aku, aku pos 6 helai baju. total postage semua sekali lebih kurang dalam rm100. Maybe sebab berat kotak dan kertas minyak jugak kot.

4. Pastikan barang korang tu diletakkan dalam kotak. Balut dengan kertas minyak. Kalau tak tahu mana nak cari kotak, cari kat pos laju pun ade jual. Kotak harga murah dalam rm4.20 sebuah. :)

5. Nati korang kena isi borang, isi nama pengirim iaitu nama korang, alamat korang no tlefon korang. Alamat penerima tu nama siapa yang korang nak tujukan tu. Siap tandatangan semua, submit la borang dan brg tu kat kaunter.



6. Nanti staff tu timbang dan bagitahu harga. Korang bayar la. Simpan resit yang dapat tu in case ape2 nnti.

7. Tada!! dah settle. SENANG JE KAN?

lepasni boleh la pos barang ke mana2. jangan takut lagi. ikut je step2 ni.

No comments:

Post a Comment

terima kasih daun keladi,kalau sudi komenlah lagi,tidak pula memaksa diri,namun komen anda amat saya hargai..